İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, başörtüsü için Anayasa teklifi konusunun bugünkü Genel İdare Kurulu’nda gündeme geldiğini söyledi. Zorlu, “Burada iki öneli hususun altı çizildi. Bir; metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan ortak görüş budur. Bununla birlikte Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi, temayülü ise olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz yönündedir.” dedi. Genel Başkan Meral Akşener’in konuyu partisinin yetkili kurullarıyla görüşmeye devam edeceğini ekleyen Zorlu, “Anayasa değişiklik metni üzerindeki eğilimimizi etap etap sizlerle paylaşacağız.” ifadesini kullandı.

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. 

Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu belirten Zorlu, "Siyasi iktidarın plansız ve dayatmacı politikaları sayesinde ne yazık ki bugün sıkıntısız hiçbir sektör ve meslek grubu kalmamıştır." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin "2022 en kötü yıl olarak tarihe geçecek. 100 milyar dolar dış ticaret açığı, 50 milyar dolar cari açık söz konusu. Ama çok şükür bu zor dönemi geride bırakıyoruz." şeklindeki açıklamasını hatırlatan Zorlu, "İnsan Allah'tan korkar. Bu cümleyi kurarken biraz düşünür. Ama gelinen tablo o kadar acı ki, kendisi de bu vahim tabloyla yüzleşme sorumluluğunu taşımaya başladı. Bu gerçeklerin onlar tarafından da dile getiriliyor olması bizim için güzel bir gelişme." dedi.

Bakan Nebati'nin "Asgari ücretliye de, memura da, emekliye de ne verilse haklarıdır. Dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir." şeklinde açıklamasına da değinen Zorlu, "Bu nasıl bir anlayış? Bu iki ifadeyi bütünleştirdiğimizde, milletimizin böyle bir anlayıştan umut beklemesi mümkün olabilir mi?" şeklinde konuştu.

Zorlu "Fukaralık bu milletin kaderi değil, olmayacak. Biz buna izin vermeyeceğiz. Böyle bir anlayışın ülkeye verecek katkısı yoktur. Çünkü onlar açısından bir proje fukaralığı çoktan başlamış." değerlendirmesini yaptı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretli sayısının yüzde 38 olduğu yönündeki açıklamasının, teknik olarak bir veriye dayansa da gerçekliği yansıtmadığını ifade eden Zorlu, "Asgari ücretlinin eline geçen bu yıl aylık ortalama 4.877 TL. Asgari ücretin 1,05 katını alanın eline geçen aylık 5.070 TL, asgari ücretin 1,5 katını alanın eline geçen aylık ortalama 6.702 TL. Birinci kesimin çalışanlar içerisindeki oranı yüzde 45, ikincisi ise yüzde 68 düzeyindedir. Bu korkunç bir rakam." diye ekledi. 

Türkiye'de 100 metrekarelik bir konutun ortalama 6.220 TL'ye kiralandığına da işaret eden Zorlu, "Bu da şunu gösteriyor. Çalışanlarımızın yüzde 68'inin ücretleri, kiralarını karşılayamayacak duruma gelmiş. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye asgari ücretli ülkesi olma yolunda çok hızlı ilerliyor." dedi.

EYT'de yeni bir yaş sınırlaması getirilmemeli
EYT kapsamındaki mağduriyetler konusuna değinen Zorlu, bu konun da plansız ve dayatmacı bir anlayışla karmaşık hale getirildiğini savundu. 

İnsanların umutlarının ileri bir tarihe ertelendiğine işaret eden Zorlu, partisinin iktidarında bu sorunun çözüleceğini vurguladı. 

"Yeni mağduriyetler yaratmamak için yeni bir yaş sınırlaması kesinlikle getirilmemelidir." diyen Zorlu, "Olayın bir de şu boyutu var, 2023 bütçesinde 566 milyar TL faize ödemek için rakam konuldu. EYT'lilerin bile bütçeye getireceği yük bunun çok çok altında. Bundan kaçınılmaması gerekiyor çünkü kazanılmış haktır." ifadesini kullandı. 

Üretici umutsuz, eczacımız mutsuz, hastalarımız çaresiz
Eczaneler ve ilaç üreticilerinin sorunlarına değinen Zorlu, eczanelerin kepenk kapattığını, ilaç fabrikalarının ise üretimlerini durdurmak zorunda kaldığını söyledi. 

İlaç üretim maliyetindeki artışın yüzde 160’ı geçtiğine işaret eden Zorlu, "Ecza depolarında, kayıtlı ortalama 6.000 ilacın ne yazık ki yüzde 15’i artık temin edilemez duruma geldi. “Türkiye Yüzyılı” diye vizyon belgelerinin açıklandığı bir dönemde güzel ülkemizde; kanser ilaçları, antibiyotikler, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları ve pek çok çocuk şurubunun bile bulunamadığı bir tablo ile karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Geçen yıl ithal ilaca 29.5 milyar TL, yerli ilaca ise 32.5 milyar TL harcandığına işaret eden Zorlu, "Yerli üretimde yine ana etken maddenin yüzde 90’ı ithal. Üretici umutsuz, eczacımız mutsuz, hastalarımız çaresiz bir noktaya gelmiş durumda." dedi.

Başörtüsü için Anayasa teklifi 
Başörtüsü için Anayasa teklifi konusuna da değinen Zorlu, şunları ekledi: 

"İYİ Parti olarak bu konudaki hassasiyetimiz öteden beri bellidir. Bu konuyla ilgili olarak hakkında fezleke olan tek parti lideri, siyasetçi bizin genel başkanımızdır. Bu konudaki hassasiyetimiz tartışılamaz. Ama biz istiyoruz ki, memlekette bunca sorunu varken, seçim sandığını bekleyip, siyasetin bugüne kadar yaptığı-yapamadığı şeylerle ilgili olarak bir yüzleşme isteği varken, bunun yanına bir de referandum sandığının konma çabasını, siyaseten doğru bulmadığımız gibi milletimize karşı yapılmış bir haksızlık olarak da görüyoruz. 

Ancak gelinen aşamada bir teklif metni var. Sayın Genel Başkanımız biraz önce ifade ettiğimiz görüşlerimizi altılı masadaki liderlere götürerek, bu toplantıda ifade etti. Birlikte ortam bir tutum geliştirilmesi konusundaki İYİ Parti'nin kanaatini liderlere aktardı. 'Metin tekrar gelsin, ona göre davranalım' şeklinde bir eğilim ortaya çıkmıştı. Şimdi malumunuz metin kamuoyuna yansıdı. Teklif resmi olarak da TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Biz bu ve benzeri konularda, tartışmalı meselelerde, ülkemizi ve milletimizi yakından ilgilendiren konularda yetkili kurullarımızca karar almayı gelenek haline getirmiş bir partiyiz. Bu bir süreç yönetimi. Bunun bir parçası olarak da bugün Genel İdare Kurulumuzda bu konuyu değerlendirme fırsatı bulduk. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan eğilimi yansıtmak istiyorum. Burada iki öneli hususun altı çizildi. Bir, bu metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan ortak görüş budur. Bununla birlikte Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi, temayülü ise olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz yönündedir. Yani evet yönündedir. Fakat Anayasa değişiklikleri konusunda gizli oylama olması sebebiyle bağlayıcı bir karar alamıyoruz. Sayın Genel Başkanımız yetkili kurullarımızla bu konudaki temaslarını sürdürecek. Önümüzdeki günlerde milletvekillerimiz ile bir araya gelecek. Belki ardından kurucular kurulu toplanacak ve tüm yetkili kurullarımızın Anayasa değişiklik metni üzerindeki eğilimimizi etap etap sizlerle paylaşacağız.”