NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO karargahında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşmesinin ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile bir araya geldi.

Kurti ile düzenlediği ortak basın toplantısında Stoltenberg, Kosova-Sırbistan gerginliğinde itidal çağrısı yaptı ve söylemlere dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

"MÜDAHALEYE HAZIRIZ"
Taraflara diyalog çağrısını yineleyen Stoltenberg, NATO Kosova Gücü'nün (KFOR) tarafsız olduğunu, bölgede istikrarın tehlike altında olması halinde müdahaleye hazır olduğunu yineledi.

"KOSOVA'NIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ"
Stoltenberg, 20 NATO müttefiki ve 7 NATO ortağı ülkenin 3 bin 700 askerinin bulunduğu KFOR'un, Kosova halkının güvenliğini sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

İTİDAL ÇAĞRISI
Son haftalarda olduğu gibi Kosova'nın kuzeyindeki NATO mevcudiyetini artırabileceklerini aktaran Stoltenberg, "Hareketlerimiz orantılı ve ölçülü olacak. Gerginliğin tırmanmasını engellemek ve Kosova'daki tüm toplulukların özgürlüğü ve güvenliği için ne gerekirse yapacağız." dedi.


KOSOVA NATO ÜYELİĞİ İSTİYOR
Kosova Başbakanı Kurti ise NATO'nun Kosova'nın altyapısına ve güvenliğine büyük katkılar sunduğunu, NATO'nun tüm operasyonlarına dahil olmak istediklerini, NATO üyesi olmayı hedeflediklerini ifade etti.

RUSYA PROVOKE EDİYOR
Mevcut güvenlik ortamında NATO'nun karşılaştığı tehditler, riskler ve sınamaların Kosova tarafından da hissedildiğini dile getiren Kurti, "Rusya'nın Avrupa'ya yönelik zarar verici gündemi altında kuzey komşumuzun (Sırbistan'ın) bize ve bölgeye yıkıcı yaklaşımına karşı Kosova olarak uyanık olmalıyız." diye konuştu.