Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerde yaşanan siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine seslenerek, anlaşmaya çalıştıkları "dark web dünyası" ile ilgili uyarıda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun uyarısında, "Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar" ifadeleri dikkat çekti. Bu sözler, 2018 yılında patlak veren ve 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olmasıyla ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalını hatırlattı. Şirket, tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu.


Kullanıcı verilerinin usulsüz şekilde elde edildiği belirlenen kişi sayısı zaman içinde 90 milyona yaklaştı. Şirketin, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinde ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.

2018 yılında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı, Facebook kullanıcılarının özel bilgilerinin usulsüz şekilde elde edilmesi ve siyasi partilerin seçimleri etkilemek için kullanılmasıyla gündeme gelmişti. Skandalın patlak vermesiyle birlikte şirket, veri analiz şirketi olarak çalıştığı müşterilerine hizmet veren tüketici, takipçi ve seçmen davranışlarını değiştirme yeteneği olan bir yazılım kullandığı iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Kişilik testi yoluyla elde edilen Facebook kullanıcı verilerinin usulsüz bir şekilde toplandığı ve daha sonra siyasi partilerin kullanımına sunulduğu iddiaları, Cambridge Analytica'nın ABD başkanlık seçimlerinde etkili olduğu düşünülen seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek güçlü bir yazılım kullandığı yönündeydi.


Mark Zuckerberg, skandalın ortaya çıkması sonrası ABD Kongresi'nde ifade vererek özür dilemişti. Facebook'a tarihi bir ceza olan 5 milyar dolar para cezası kesilirken, Cambridge Analytica da kapatıldı.

Cambridge Analytica'nın yöneticisi Alexander Nix, veri analizleri ve dijital dünyada Cumhuriyetçilerin Demokratlara göre başarısız olduğu alanları fırsat olarak gördüklerini söyleyerek süreci savunmuştu. Ancak şirket, yaptıkları usulsüzlükleri reddetmiş ve verilerin ABD başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını iddia etmişti.